L’Ajuntament de Benissa i l’Institut Juan Gil-Albert llancen el conte ‘Claudina s’en va a estisorar’

Presentació Claudina sen va a Estisorar

 

Aquest dimecres 17 s’ha presentat el conte 'Claudina se’n va a estisorar' als CEIP Pare Melchor i Manuel Bru de Benissa. Joan Borja, director de publicacions de l’Institut de cultura Juan Gil-Albert, Alba López, il·lustradora, Teodoro Crespo, investigador i escriptor i Belén Ivars, Regidora d’Igualtat han explicat a un nombrós públic format per xiquetes i xiquets el llançament d’aquest conte, que forma part del projecte de Les Estisoradores de Benissa.

El conte té com a protagonista a Claudina, una xiqueta de València que venia a estiuar a Benissa. Aquesta xiqueta narra tot allò que descobreix del poble, així com la tasca d’estisorar. El relat el va escriure Jordi Valor, un mestre de l’escola de Benissa que va vindre d’Alcoi per donar classes al poble a mitjans del segle passat. Aquest va utilitzar els ulls de Claudina per relatar tot allò que era nou per a ell i que anava descobrint de Benissa.

Més de 50 xiquets han estat atents a la història en la presentació del conte, on Joan Borja els hi ha transmés els valors de cadascuna de les persones que han format l’equip d’aquest projecte. Segons el representant de l'Institut Juan Gil-Albert, "amb aquest llibre es comparteix un pessic de fantasia al nostre món, un món on hi ha gent que el fa créixer pels cantons més bonics, gent que investiga i és capaç de descobrir coses noves i fer que aquest món siga més còmode, amb gent que és capaç de crear dibuixos tan bonics que ens fan imaginar-nos històries".

Belén Ivars, per la seua part, puntualitza que “amb aquest conte es volen recordar totes les dones que feien la dura feina d’estisorar i, a més, volíem transmetre el seu esforç als xiquets del poble amb un conte 100% del poble i per al poble. Donat que únicament hi havia un relat que parlava d’elles, fins al moment".

Teodoro Crespo ha contat com ha adaptat el relat de Jordi Valor en un conte perquè "els més menuts pogueren gaudir de la lectura il·lustrada i plasmar les noves experiències d’una xiqueta, els monuments del poble i, com no, els paisatges de Benissa". Alba López ha continuat l’explicació, contant "com hi ha posat cara a Claudina i imatge als paisatges del conte".

Per concloure, els xiquets i xiquetes han preguntat a tots quatre les inquietuds relacionades amb el conte i molts dels escolars han explicat com coneixen la tasca d'estisorar que han fet les seues àvies i com algunes continuen encara realitzant-la.