Representem Benissa: un projecte de participació per a conèixer les necessitats dels xiquets i xiquetes de Benissa

Representem Benissa

 

Dins dels projectes integrats en el procés participatiu Mou Benissa, ja ha començat ‘Representem Benissa’, una proposta de diagnòstic amb diferents accions dirigides a la infància i que es realitza en els propis centres educatius CEIP Pare Melchor i CEIP Manuel Bru.

L'objectiu d'aquesta nova iniciativa és identificar les inquietuds i necessitats dels xiquets i xiquetes de Benissa, especialment en qüestions relacionades amb els espais urbans. També es pretén educar a l'alumnat en conceptes de cultura participativa, perquè quan arriben a la majoria d'edat coneguen aquestes dinàmiques de treball i puguen implicar-se en processos oberts per a millorar assumptes que afecten a la ciutadania.

Dins d'aquest mateix projecte participatiu, Representem Benissa tracta de saber com interpreten el poble les xiquetes i xiquets, quins espais els agraden, quins llocs no utilitzen i altres qüestions centrades en els espais públics de Benissa, obtenint, d'aquesta manera, una altra visió diferent d'aquesta realitat en la qual conviuen diàriament. En total, el projecte pretén implicar a la gent jove en la vida urbana, escoltant la seua veu des del consistori i fomentant la seua participació. De la mateixa manera es destaca la capacitat que el projecte ofereix de fer conscients als qui participen del seu paper dins de la comunitat i del valor de les seues aportacions.

El projecte, que inicia en breu la seua segona fase (diagnòstic), es desenvoluparà fins a juny de 2019, moment en el qual conclourà amb una exposició pública i amb la difusió de les conclusions i els treballs desenvolupats pels xiquets i xiquetes durant les diferents fases.

Cal assenyalar que Representem Benissa és una proposta que naix de la ciutadania i es pretén fer arribar el projecte a col·lectius diferents. Sent, en aquest cas, un nou pas més d'un procés complex en el qual ha d'anar avançant-se a poc a poc fins a generar hàbits comuns en matèria de participació.

En paraules de Belén Ivars, Regidora de Participació, "amb Representem Benissa enfoquem un treball amb persones que estan molt poc representades, i entenem necessari tractar de millorar aspectes relacionats amb els benissers i les benisseres en la seua etapa infantil". Ivars destaca que aquesta iniciativa també "entronca amb la diversitat i l'origen de cada persona que viu a Benissa, i s'evidencia que a aquestes edats la interculturalitat funciona". La responsable de Participació explica alguns exemples vistos en aquestes trobades, com que "els agrada que des de Benissa es veja el mar, perquè els ajuda a orientar-se". Des de la citada regidoria es desitja agrair el suport dels centres educatius pel bon acolliment de l'activitat, així com la col·laboració oferida pel professorat.