El Festival Multicultural de Benissa obri una nova porta cap a la integració: “Som una única raça, la dels éssers humans”

foto taula w

 

El nombrós públic assistent durant el cap de setmana passat en el Festival Multicultural de Benissa permet qualificar com a èxit aquesta novena edició. Un esdeveniment que enguany ha incorporat importants novetats com l'obertura d'un espai de diàleg denominat ‘Taula d'Experiències’, en el qual han pogut compartir-se vivències i aspectes de fins a cinc nacionalitats de diferents continents, generant un interessant debat sobre aspectes relacionats amb la integració i la igualtat.

El parc Dolors Piera va ser de nou un punt de trobada entre cultures, mostrant un dels aspectes més peculiars de la comarca: la interculturalitat i la gran diversitat de procedències de les persones que l'habiten. Fins a 70 nacionalitats a Benissa, per exemple.

Aquesta trobada, organitzada per l'Ajuntament i per l'Associació Multicultural de Benissa (AMUBE), va tornar a presentar una gran mostra d'artesania, costums autòctons, balls o gastronomia dels països participants: Alemanya, Argentina, Bolívia, Colòmbia, Xile, Equador, el Marroc, Mèxic, Polònia, Romania, Uruguai i Veneçuela. A més, l'Associació de Moros i Cristians local i la Comissió de Festes de la Puríssima Xiqueta 2019 van tornar representar a Espanya en aquesta cita intercultural.

Cal destacar com uns dels moments més celebrats les diferents desfilades dels països, actes que varen permetre posar en relleu la riquesa i vistositat de la cultura de cada nacionalitat, així com la hissada de banderes, el mateix divendres a la nit.

La Taula d'Experiències va ser també molt esperada, donat el seu caràcter nou. Presentada per la periodista Amanda Ortolá, aquesta trobada va suposar un enriquidor intercanvi de vivències i opinions entre persones de diverses procedències, donant motiu a un espai per a la integració i en pro de la igualtat. Darío Franchi, d'Argentina i secretari de Amube, va explicar que “hi ha gent a la qual li costa acceptar a altres persones que vénen de fora”, però “han de posar-se en el seu lloc perquè necessiten auxili, i per açò demanaria que se'ls intente ajudar”.

Dalal Ayubi, del Marroc, va indicar en aqueix sentit que “em dol que es parle de la raça. Com que la raça? No som animalets, som éssers humans i som una única raça. Ningú que deixa la seua casa, la seua terra i la seua família ho fa amb gust, deixar el que coneixem, tota una vida... es fa per necessitat i es deu ajudar a aqueixes persones”. Nancy Victoria, procedent de Colòmbia, va afegir que “hauríem de tallar el racisme, és una cosa que dol molt a les persones”.

Martín Paz, de Bolívia, va manifestar que “de moment no he tingut molt de recolze en la meua estada ací, i és trist veure que et frenen”. Finalment, Timemient Navarro, originària de Mèxic, va tancar el torn d'intervencions assegurant que “agraïsc l'acolliment que he tingut, i anime al fet que puguem posar-nos en les sabates de l'altre, perquè a voltes ajuda, perquè no sempre tenim assegurada una situació de vida i és bo poder ajudar i ser ajudats”.